Vesisateen jälkeinen lumimyräkkä, musta jää ja pitenevät jarrutusmatkat vaativat autoilijalta tilannetajua sekä hyvät talvirenkaat. Lue vinkkejä turvalliseen talviajoon, johon kannattaa varautua hyvän sään aikana. Ehditkö reagoida ajoissa?
Vinkkejä talvirengaskauteen
Älä anna talven yllättää tänä vuonna, vaan vaihda – tai vaihdata – renkaat ennen pakkasia. Traficomin ohjeen mukaan: ”Suomessa on käytettävä talvirenkaita 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä vaatii.”
1. Ratsaa vanhat talvirenkaat itse
• Mittaa urasyvyys – 2 euron testillä
Tieliikennelain mukaan talvirenkaiden pääurien syvyyden tulee olla vähintään 3,0 mm, mutta suositus talvella on 5,0 mm. Tee kolikkotesti: Aseta kahden euron kolikko renkaan pääuraan. Mikäli kolikon hopeinen reunaosa – joka on 4 mm – uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat talviajokunnossa.
• Tarkista nastojen määrä – 25 % sääntö
Ennen vanhojen talvirenkaiden vaihtoa, tarkista onko renkaissa riittävästi nastoja. Erot nastojen määrään – eri renkaiden välillä – saa olla korkeintaan 25 %. Kaikissa renkaissa tulee olla nastoja jäljellä vähintään 75 %.
• Selvitä renkaiden ikä – DOT-merkintä
Talvirenkaiden suositeltava käyttöikä on enintään 6 vuotta. Valmistusajankohdan näet renkaan kyljessä olevasta DOT-merkinnästä (Department of Transportation). Esimerkiksi numerosarja 4220 tarkoittaa, että renkaat on valmistettu viikolla 42 vuonna 2020.
Ota myös huomioon, että renkaat ”vanhenevat” lähes puoli vuotta talven aikana. Mikäli tarvitset uudet talvirenkaat, tulee eteesi suuri kysymys:
2. Nastat vai kitkat?
Talvirenkaina saa käyttää nastarenkaita tai nastattomia kitkarenkaita. Kummat renkaat kannattaa valita – on autoilijan päätettävissä. Muutamia yleisiä määritelmiä:
Nastarenkaat pitävät hyvin jäällä ja vaikeissa talviolosuhteissa. Kokemattomalle kuljettajalle turvallisempi valinta.
Kitkarenkaat kuluttavat tienpintaa nastarenkaita vähemmän ja ovat hiljaisemmat. Kitkarenkaita saa käyttää tarvittaessa myös ”talvirengaskauden” ulkopuolella.
3. Ennakoi: Talvella jarrutusmatka piteneeee…
Talvella kaasujalkaa kannattaa hellittää, koska esimerkiksi teiden liukkaus ja lumiset urat vaikeuttavat auton hallintaa. Kuivaan kesäkeliin verrattuna auton reaktio- ja jarrutusmatka pitenee jäisellä tiellä jopa nelinkertaiseksi – 50 metristä lähes 190 metriin!
Alla Liikenneturvan testaamia pysähtymismatkoja ja -aikoja. Ajonopeus on esimerkeissä 80 km/h.
Kuiva tie: pysähtymismatka 50 m = 4 sekuntia
Luminen tie: pysähtymismatka 105 m = 9 sekuntia
Jäinen tie: pysähtymismatka 187 m = 17 sekuntia
Kun ajonopeus kasvaa 100 km/h, jarrutusmatka jäisellä tiellä kasvaa 285 metriin.
4. Mitä muuta talviajossa kannattaa ottaa huomioon?
Hyvien renkaiden lisäksi turvalliseen talviajoon tarvitaan:
- Hyvä Näkyvyys. Varmista, että tuulilasi ja valot ovat puhtaat ennen ajoon lähtöä.
- Oikea ajotyyli. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja kiihdytä, jarruta sekä käänny tasaisesti. Mieti myös kannattaako lähteä ohittamaan vai ei.
- Turvaväli. Muista se – tavallista pidempi – turvaväli.
Jääraapan ja lumiharjan lisäksi autoon kannattaa varata hiekkaa ja lumilapio, mikäli autosi jää jumiin lumeen tai liukkaalle tielle.
Turvallista talviajelua kaikille teille!