Diagnostiikkakoulutus – InCar

Diagnostiikkakoulutus

Johdanto diagnostiikkaan

Ajoneuvojen määrät liikenteessä ovat globaalisti kasvaneet viime vuosina, samaan aikaan kun vakavien liikenneonnettomuuksien määrä on laskenut. Osasyynä tähän on ollut ajoneuvotegnologian kehittyminen onnettomuuksien välttämiseksi, tai ainakin niiden seurausten minimoinniksi.

Tutkitusti merkittävä osuus tässä kehityksessä on ollut ADAS eli kuljettajaa avustavilla järjestelmillä. Yleisimmät ADAS toiminnot ovat pysäköintitutkat ja avustimet, mukautuva vakionopeuden säädin ja ruuhka-avustin, hätäjarruavustin sekä kaistavahti, kuolleenkulman tunnistin ja valoassistentti, pimeännäköavustin, liikennemerkkien tunnistus ja kuljettajan vireystilan tarkkailu. Uusimpana tulokkaana tähän on kovaa vauhtia yleistymässä AR (Augmented Reality), eli niin sanottu lisätty todellisuus, missä kuljettajan näkökenttään heijastetaan erilaista tietoa ilman että kuljettajan täytyy kääntää katsetta tiestä. Turvallisuuteen vaikuttavien tietojen lisäksi lisättyyn todellisuuteen on sisällytetty muun muassa navigointilaitteen tietoja.

Isona osana liikenneturvallisuuden kehitystä on myös ajovalotekniikan kehitys. Perinteisistä halogenpolttimoista on siirrytty ksenonvalojen kautta led- ja laserajovaloihin. Samalla valaistusjärjestelmiin on tullut mukaan erialisia toimintoja kuten kaarrevalot, automaattisesti toimivat pitkien – lyhyiden valojen vaihto mikä on edelleen kehittynyt vastaantulijaa häikäisemättömäksi valoksi, missä ajovaloa himmennetään vastaan tulijan tai edellä ajavan kohdalle. Eri nopeuksien mukaan säätyvät valokuviot ja kantamat sekä sääolosuhteet huomioivia valojärjestelmiä. Puhutaan niin sanotuista mukautuvista ajovaloista.

Tekniikan ja turvallisuuden kehittyessä autoissa on varustelutasosta riippuen kymmeniä, tai jopa satoja erilaisia tietokoneilla ohjattuja ohjain- ja toimilaitteita, jotka vaativat oikein toimiakseen oikeat säädöt ja ohjelmoinnit. Korjaamoilla on velvollisuus korjata autot niin, että kaikki järjestelmät varmasti toimivat suunnitellusti ja auto on edelleen turvallinen käyttää. Diagnostiikan kasvava merkitys korjausten yhteydessä on väistämätön tosiasia.

Korjaamiseen liittyy myös oikeudellisia seikkoja. Tekniikan ottaessa auton haltuun, siirtyy myös vastuu auton valmistajalle ja tämän vuoksi autojen valmistajat edellyttävät että autot myös korjataan heidän määrittämien ohjeiden mukaisesti. Valmistajat vaativat ja tulevat tulevaisuudessa entisestään tiukentamaan korjaamoiden vaatimuksia korjausten dokumentoinneista korjausmenetelmineen ja laitteineen.

Me InCarissa arvioimme luotettavasti korjausten ja ohjelmointien tarpeen ja suoritamme tarvittavat työt. Lisäkustannukset ovat aina perusteltuja ja läpinäkyviä. Matkalla kohti autonomista ajamista diagnostiikan ja erilaisen tiedonsiirron merkitys kasvaa koko ajan. Tämä kaikki johtaa aivan uudenlaisen osaamisen ja tekemisen tarpeisiin. InCar haluaa olla tässä vastuullinen toimija asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen. Meille turvallisuus ja laatu ovat tärkeitä tekijöitä ja kehittämällä diagnostiikan toimenpiteitä varmistamme, että autojen turvallisuuteen vaikuttavat tekijät ja järjestelmät toimivat kuten niiden pitää.

Vikakoodien lukeminen

Ajoneuvoissa on itsediagnoosijärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että ajoneuvon ohjainyksikölle on määritelty tietyt raja-arvot, mitä tietoa sen tulee saada eri järjestelmiltä ja ohjainlaitteilta. Mikäli joku piiri lähettää raja-arvoista poikkeavaa tietoa, ohjainlaite tulkitsee ko. piirissä olevan vian ja tallentaa sille määritetyn koodin. Ennalta määritetyn mukaisesti joistakin koodeista syttyy myös auton mittaristoon vikavalo, mutta ei kaikista.

Osassa tapauksia vikavalo voi myös syttyä vasta tietyn ajosyklin jälkeen. Joissakin tapauksissa ajoneuvo kytkee joko kokonaan pois käytöstä tai niin sanotulle hätäkäytölle järjestelmän mistä raja-arvoista poikkeavaa tietoa on tullut.

Nykyisissä autoissa kaikki järjestelmät ovat jonkin piirin tietokoneohjatussa verkossa ja jokaisen sähköliittimen irrotuksen yhteydessä kyseisessä piirissä tulee katkos, mikä taas aiheuttaa sen, että ohjainlaitteelle tuleva tieto ei välttämättä ole enää asetettujen raja-arvojen sisällä.

Jotta voidaan varmistua siitä, että auto todella luovutetaan asiakkaalle kunnossa olevana ja liikenneturvallisena, pitää korjauksen jälkeen lukea ja tarvittaessa nollata ajoneuvon vikamuisti. Toisinaan vikamuistin lukeminen myös ennen korjausta on paikallaan jotta voidaan varmistua eri järjestelmien toiminnasta. Näissä tapauksissa vikamuisti tulee silti lukea ja varmistaa vielä korjauksen jälkeen.

Merkkidiagnostiikka

Ajoneuvojen valmistajat kehittivät omia merkki- ja mallikohtaisia  diagnostiikkajärjestelmiä helpottamaan mahdollista vianhakua jo 1970 – 1980 luvuilla sitä mukaa kun mallistot siirtyivät sähköisesti ohjattuihin polttoaine- ja sytytysjärjestelmiin. Tekniikan edelleen kehittyessä myös monet muut ajoneuvojen järjestelmät muuttuivat sähköisesti, eli tietokonepohjaisesti ohjatuiksi.

1995 SAE ja ISO standardien yhdenmukaistuessa ajoneuvotekniikan osalta ne loivat yhdessä autonvalmistajien kanssa yhtenäisen OBD vikadiagnostiikan sekä pistokkeen, mikä puolestaan mahdollisti yleismallisten testereiden ja vikakoodinlukijoiden esiintulon. 2001 voimaan astui lainsäädäntö, minkä myötä autojen valmistajat yhtenäistivät polttoainepäästöihin liittyvät vikakoodit.

Nykyisin kaikki ajoneuvojen eri järjestelmät, toimi- ja ohjainlaitteineen toimivat tietokonepohjaisesti ohjattuna verkostona. Toimi- tai ohjainlaitteiden vaihdon yhteydessä, auto ja sen eri järjestelmät ja ohjainlaitteet tarvitsevat monessa tapauksessa erilaisia koodauksia tai ohjelmointeja toimiakseen oikein ja suunnitellusti. Nämä toiminnot eivät läheskään aina ole standardoituja yleistestereillä suoritettavia toimenpiteitä, vaan ajoneuvokohtaisia, valmistajien omien lukitusten ja erilaisten suojakoodien takana.

Diagnostiikan ja varsinkin erilaisten koodausten sekä ohjelmointien tarve on kasvanut ja tulee entisestään kasvamaan myös vauriokorjausten yhteydessä. InCar, kuten moni muu monimerkkikorjaamo, käytti pitkään lähinnä merkkiliikkeiltä alihankintana ostettua palvelua niiden suorittamisessa. Tämän myötä kärsivät muun muassa:

  • Tehokkuus -> läpimenoajat kasvoivat ja syntyi turhaa odottelua
  • Asiakastyytyväisyys -> korjausajat pitenivät
  • Vakuutusyhtiöiden tyytyväisyys -> seisonta-ajat pitenivät

Erilaisia vaihtoehtoja tutkittiin tilannetta helpottamaan. Tässä yhteydessä selvisi, että Hella Gutmann oli aloittanut Tanskassa kokeilemaan järjestelmää, missä ajoneuvo yhdistetään pilvipalvelun avulla heidän tekniseen tukeen, mistä on yhteydet joko merkkitesteriin tai suoraan autotehtaaseen ja erialiset ohjelmoinnit voidaan suorittaa niin sanotusti etänä keskuksen kautta. InCar lähti tähän kokeiluun mukaan heti Tanskassa toimivan kokeilun alettua ensimmäisenä vauriokorjaamoketjuna koko maailmanlaajuisesti. Yhteistyön myötä olemme kehittäneet tätä toimintaa nimenomaan vauriokorjauksen tarpeisiin nähden ainutlaatuisena tapauksena koko maailmassa.

Tämän ainutlaatuisen kehitystyön jälkeen olemme päässeet tilanteeseen, missä voimme korjata autot alusta loppuun omilla korjaamoilla tarvitsematta tukeutua auton maahantuojan korjaamoiden apuun. Ei enää autojen siirtelyä merkkiliikkeeseen, odottelua kun heillä on aikaa suorittaa ohjelmointeja jne.

Hella Gutmannin lisäksi InCarilla on käytössä Boschin laitteita ja teknistä informaatiota. Yhteistyötä kehitetään myös Boschin edustuksen kanssa.

ADAS-järjestelmät

Oikein kalibroituna auto havaitsee pyöräilijän ja tarkkailee kohdetta mahdollisten muutosten varalta. Kun tutka on vain asteen verran pielessä, 100 metrin päässä ajoneuvosta kohteet ovat jo kolme metriä väärin. Tässä tapauksessa ajoneuvo aloittaa turhan jarrutuksen ja luo samalla muille vaaratilanteen sekä mahdollisen peräänajoriskin. Mitä voisi tapahtua, mikäli tunnistin olisi toiseen suuntaan vain asteen pielessä ja polkupyöräilijä samalla kaistalla auton kanssa?

Autonomisen ajamisen tasot

SAE J3106 autonomisen ajamisen tasot. Tällä hetkellä olemme tasolla kaksi, matkalla kohti autonomista ajamista.

Kuvateksti

Tutkat ja kamerat

Jo nykyisellä tasolla korjausten yhteydessä tulee huomioida näiden tutkien ja kameroiden oikea toiminta korjauksen jälkeen.

Tutkia ja kameroita on moderneissa autoissa huomattava määrä.

Mitä ADAS tarkoittaa korjaamoillamme

  • ADAS-järjestelmien määrä kasvaa kohti autonomista ajamista. Se tuo korjaamoille tarpeen investoida diagnostiikkaan, erikoistyökaluihin ja osaamiseen.
  • Osaamisen tulee ulottua koko auton verkkorakenteeseen -> mikä järjestelmä vaikuttaa mihinkin
  • Korjaamon tulee pystyä luotettavasti arvioimaan tutkien kalibroinnin tarpeet korjausten jälkeen, sekä tarvittaessa suorittaa ne
  • Lisäkustannusten tulee olla läpinäkyviä ja perusteltuja
  • Selkeä diagnoosi ajoneuvon kunnosta ja korjaustarpeista sekä menetelmistä helpottaa kustannusarvion hyväksyntää
  • Korjausehtojen mukaisesti korjaamon tulee pystyä korjaamaan ja kalibroimaan myös ADAS-järjestelmät vaaditulla tavalla.
  • Oikein suoritettu työ takaa ajoneuvon olevan suunnitellun mukainen ja turvallinen luovuttaa asiakkaalle

Milloin ADAS-järjestelmät tulee säätää tai kalibroida

  • Irrotuksen ja kiinnityksen jälkeen
  • Tuulilasin vaihdon jälkeen kamerajärjestelmä (HUOM! Aina myös mukautuvat valot niihin soveltuvalla laitteistolla)
  • Korin oikaisutöiden jälkeen
  • Alustaan kohdistuvien muutostöiden jälkeen
  • Tunnistimen asento on muuttunut
  • Ohjainlaite havaitsee mittauskentän ylittävät toleranssit
  • Suoritetaan modernien ajovalojen suuntaus

Modernit ajovalot

  • Nykyiset ajovalot tulee aina ohjelmoida ja sopeuttaa autoon vaihdon yhteydessä
  • Aina I / A työn jälkeen tulee myös varmistaa niiden oikea toiminta ja suuntaus
  • Kehittyneissä ja ohjatuissa valojärjestelmissä valojen suuntaus poikkeaa täysin perinteisistä menetelmistä
  • Lisäksi näissä on paljon merkki ja mallikohtaisia eroja
  • Yleisesti ottaen uuden vaatimuksen mukainen säätölaite optimoidaan tarkasti ajoneuvon valojärjestelmään ja auto saatetaan testeriä tai merkkidiagnostiikkaa käyttäen säätötilaan missä auto käyttää järjestelmiä tietyn protokollan mukaisesti, jotta valojen kaikki eri toiminnot varmasti toimivat tarkoituksen mukaisesti ja esimerkiksi eri kirkastukset ja himmennykset osuvat juuri niihin kohteisiin kuin suunniteltu
  • Joissakin tapauksissa ohjelmointi ja säätö voi tarkoittaa sitä että auton kaikki ohjainlaitteet tarkastetaan ja päivitetään ennen kuin valojen säätö on mahdollista
  • Aina kun tehdään modernien valojen säätö, tulee suorittaa myös ADAS- kalibroinnit ja vastaavasti ADAS-kalibrointien yhteydessä tulee myös säätää ja ohjelmoida modernit valaistusjärjestelmät, koska järjestelmät ovat erottamattomasti osat samoja kokonaisuuksia toimien paljolti samojen ohjainleitteiden ja tutkien ohjaamina.

Johdanto sähköautoihin

Autoilun alkuaikoina polttomoottorikäyttöiset ja sähkömoottorilla toimivat autot kilpailivat paikasta auringossa sähköautojen kehityksen ollessa jopa nopeampaa kuin polttomoottoreiden. Kun Amerikoissa siirryttiin sähkönjakelussa tasasähköstä vaihtosähköön, ei sen aikainen osaaminen ollut riittävällä tasolla ja sähköautojen kehitys hiipui.

Ilmaston muutoksen mukanaan tuoma päästöjen rajoittaminen nosti sähköautojen kehityksen taas kaupalliselle tasolle. Moni valmistaja on jo ilmoittanut luopuvansa kokonaan polttomoottoreiden valmistamisesta ja sähköistää voimakkaasti mallistojaan.

Sähköautojen korjaamisessa moni asia on toisin kuin polttomoottoreissa. Niiden korkeat käyttöjännitteet asettavat korjaamoille turvallisuuteen vaikuttavia toimintatapoja, osaamisen ja ymmärryksen tarvetta, sekä jännitetöihin soveltuvia työkaluja. Sähköautojen korjaamisen menetelmät ja edellytykset ovat myös laissa säädeltyjä.

Sähköjärjestelmien parissa työt ovat sähkötyötä ja edellyttävät sähkötyöturvallisuusmääräysten noudattamista. Lain mukaan työn suorittajan on oltava riittävästi perehtynyt tai perehdytetty kyseisen ajoneuvomallin sähköjärjestelmään ja sähkön vaaroihin.

Tässä tehdään turvallisuusmittausta korkeajännitejärjestelmässä jännitteettömäksi tekemisen yhteydessä. Tulokset siirtyvät alemman kuvan mukaisesti ruudulle. Mittaukset ovat olennainen osa turvallisuutta oikein ja ohjeiden mukaisesti suoritetussa työssä.

Kaikilla sähkötyöhön osallistuvilla tulee olla viiden vuoden välein uusittava SFS6002 koulutus ja lupa, sekä kolmen vuoden välein uusittava ensiapukoulutus voimassa. Aina kun korjauksen yhteydessä joudutaan autojen korkeajännitepiirin kanssa tekemisiin, tai valmistajan määrittämä ohje vaatii, autot tulee ensin tehdä jännitteettömiksi, jotta työ on turvallista suorittaa. Kyseinen vaihe tulee aina tehdä käyttäen tarkoitukseen soveltuvia suojavarusteita, jännitetyökaluja ja valmistajan ajan tasalla olevaa ohjetta noudattaen.

Takaisin toimintakuntoon saattamisen yhteydessä ja sen jälkeen korjaamon pitää varmistaa auton valmistajan ohjeiden mukaisesti että korkeajännitepiiri toimii sille tarkoitetulla tavalla ja auto on turvallinen käyttää ja luovuttaa asiakkaalle.

Sähköautot korjaamoilla

Jo perinteisen 12 voltin järjestelmän katkaisemisen ja uudelleen toimintaan saattamisen jälkeen tulee sopeuttaa monet automaattiset järjestelmät, kuten sähköiset lasinnostimet, ilmastoinnin toiminnat, ohjausakselin asentotunnistin ja niin edelleen. Siinä vaiheessa, kun korjausmenetelmät vaativat korkeajännitepiirin osien käsittelyä, työ muuttuu sähkötyöksi.

Sähkötyötä tehdessä henkilökunta tulee olla niihin koulutuettu ja opastettu. Sähköauton korjaukset vaativat erikoisosaamisen lisäksi monesti muitakin työvaiheita, kuten korkeajännitepiirin poiskytkennän ja takaisin toimintakuntoon saattamisen. Nämä työvaiheet poikkeavat toisistaan auton merkki ja mallikohtaisesti. Yhteistä kaikille on, että työt tulee aina suorittaa auton valmistajan ohjeiden mukaisesti noudattaen varoaikoja ja turvallisuusmittauksia, jotta työn suorittaminen on turvallista.

Sähköautojen kohdalla korjaamon tulee varmistaa turvallinen työskentely ennen korjausta, sekä että auto on turvallinen käyttää myös korjauksen jälkeen.